A Power Couple Masters Slow Living In Sonoma County

HOME TOURS | BY | March 30, 2019

House Details

Style: Modern

Produced By: Mary Jo Bowling

Photography: David Wakely

Architecture: Andrew Mann, Andrew Mann Architecture

Interior Design: Katie McCaffrey, Angus-McCaffrey Interior Design

Home Builder: Ken Sawyer, Sawyer Construction

Landscape Architecture: Christa Mone, Christa Mone

W

hen Dr. Nadine Burke Harris sat down with architect Andrew Mann to describe the vision she had for her family’s weekend home in Sonoma County, she didn’t talk about what she wanted the place to look like. Instead, she described how she and her family live on the property and how they want to feel while there.

Mann was charged with remodeling the house belonging to Nadine, a noted pediatrician and author, and her husband, Arno Harris, a clean power and transportation entrepreneur. The primary goal was to create a retreat where the family, which also includes four children, could slow down and enjoy themselves. “We have incredibly busy lives with many pulls on our time and attention,” Nadine says. “The way we wanted to spend our time in this house is simple: swimming, cooking, eating, gardening, drinking wine and hanging out with the kids.”

It was Mann’s job to translate the desire for a life unplugged into an architectural reality. Thankfully, he had an inspired jumping-off point–the original house is a classic midcentury style abode set on 5 rolling acres planted with orchards, vineyards and gardens. Some elements had aged gracefully, such as the home’s iconic sawtooth form, soaring shed roof and tongue-and-groove wood ceilings; while others, including a cramped, isolated kitchen and a mustard-colored master bathroom, were painfully out of fashion.

“The dated elements felt completely out of character with the rest of the house,” says Mann, who worked closely with designer Katie McCaffrey and general contractor Ken Sawyer during the renovation. “We wanted any changes that we made to accentuate the drama of the home’s shape.” To that end, Mann reconfigured the U-shaped layout of the kitchen by removing a wall separating the space from the dining room and living room and creating two runs of counters centered around a marble-wrapped island. Modern, flat-front cabinetry (both bright white and smoky gray) replaced the previous craftsman-style cabinets that didn’t connect with the modern nature of the rest of the house. The island’s marble appears again in the countertops and the backsplash, where it’s bisected by a series of stainless-steel open shelves designed to keep essential ingredients close at hand. “Nadine loves to cook,” observes McCaffrey. “And with a large family, many guests and an incredible vegetable garden right outside, this space is used often.”

Now that the kitchen is open, it enjoys light and views from the dramatic, original windows that run from the floor to the highest point of the shed roof in the dining room and living room. The branch-like brass chandelier seems to mirror the trees seen outside the windows as it floats above a long dining table and a new hardwood floor. Beyond, in the living room, a leather sectional embraces both the view and the large hearth and is generous enough in size to accommodate the whole family plus guests. McCaffrey says that adding the new elements to the vintage home was done with care. “Their philosophy is that this is a place where children can be children,” she says. “That said, these are sophisticated people.” The clean, contemporary lines of the furniture complement the couple’s style as well as the architecture.

As lovely as the built environment is, it’s designed in deference to the outdoors and the extraordinary gardens that ring the property. Bursting with flowers, fruits and vegetables, the landscape received a nurturing overhaul by Mann–who created the hardscape–as well as landscape designer Christa Mone, who was responsible for the plantings.

The highlight of the garden is the vegetable-ringed outdoor dining pavilion, a straightforward structure Mann elevated with elegant details. “I wanted it to be evocative of agrarian buildings, but bring it up a notch,” says the architect, who crowned the building’s shed roof with a graceful lattice. “The dappled light the structure provides and the richness of being able to see the sky beyond it turns a simple building into something a little more luxurious.” Mann also included ceiling mounted heaters and misters, to ensure a comfortable experience day or night, summer or winter. As a result, the family spends the majority of their time out in the gardens, pavilion and pool.

“We created this interactive oasis that they can explore and enjoy with their kids,” says Mone, who has been working with the family over the last five years to refine the gardens based on their needs. “This year we doubled the size of the strawberry beds because their youngest son just started walking and loves to wander around and pick berries.”

Nadine describes the space as a place where the family comes together. “Arno makes pizza from scratch every weekend. The kids help–they pick arugula, Sun Gold tomatoes and figs straight from of the garden and toss them on,” says Nadine, who requested a wood-fired oven in the outdoor kitchen. “The team created something that is not just beautiful, but exactly how we envisioned living. It’s our joy.”

More Home Tours To Enjoy



Leave a Reply