A Clean Look Elevates An Arizona Mountainside Home

HOME TOURS | BY | May 10, 2019

House Details

Style: Modern

Produced By: Mary Ore

Photography: Laura Moss

Interior Design: Claire Costello, The Ranch Mine

Architecture: Cavin Costello, The Ranch Mine

Home Builder: Erik Koss, Koss Design + Build

Landscape Architecture: Charlie Ray, The Green Room Inc.

T

ucked into the craggy red rocks of Camelback Mountain in Arizona is a minimalist limestone, steel and glass house that’s at once a contrast and a complement to its rugged setting. “We wanted a clean, linear facade, because the geometry of the rock behind it is so dynamic,” notes architect Cavin Costello, who collaborated with his wife, designer Claire Costello, on the renovation. “And we saw the limestone as almost a line or a vein that’s a layer in a sedimentary rock.”

The residence, which today seems so at ease with its site, had once been an awkward fit. “The previous incarnation of the house had a Spanish Colonial Revival style,” Cavin says. “There were thick columns, heavy wood beams and clay tile roofs. It wasn’t taking in any of the views.”

The homeowners wanted to change that. Andrew Bridge, a lawyer and the author of the best-selling memoir Hope’s Boy, and Scott Young, a radiologist and architecture buff with a particular love for Case Study Houses, had bought the home with an eye to remodeling. “You’re so elevated from this vantage point that the city is spread out like a sort of green carpet, which is unexpected in Phoenix,” Scott explains. “We wanted to take advantage of that.” Andy was onboard. “Having a peaceful space and these kinds of views to look out to is helpful to me as a writer.

“Scott’s appreciation for fat roofs and an uncluttered aesthetic was the starting point for the new design. Working with general contractor Erik Koss, the team removed all gingerbread from the existing structure, paring it down to its simplest form: a two-story stucco-clad rectangular box. Cavin then stretched the footprint, adding a bedroom wing to the west and an entrance to the east, and gave it a new facade with unhoned, vein-cut Veracruz travertine, black steel and foor-to-ceiling windows. “This was by far the steepest site we’ve ever worked on,” says Koss, who had the herculean task of moving materials up and down the mountainside. “At one point we had to close the street and use a crane to bring up the steel.”

The house’s minimalist aesthetic is punctuated by a singular decorative element: a bi-folding steel-cut screen with a gradient geometric pattern that shades the upper-level terrace. “It filters the sun and allows in breezes.”

Claire notes. Inspired by Moroccan prints and midcentury forms, the hexagonal pattern is more open in the middle and dense at the top, adds Cavin, “so when you’re seated, you’re shaded, but you still have a perfect eye-level view of the Phoenix skyline and South Mountain.” The pattern also allows for the dramatic play of light and shadow on the decking and walls.

Inside, Cavin removed walls and relocated the staircase to allow for sight lines through the house to the valley beyond, while Claire worked with Andy and Scott to dress the interior architecture and select finishes. “It’s a simple, neutral palette,” she says. “Subtle materials keep the attention focused outward.” Polished concrete floors extend throughout the first-floor living area, dining area and kitchen, as does built-in white cabinetry. For the stucco fire surround, Claire chose shiny mosaic tiles that resemble sunlit stone. On the upper level, she incorporated warmth and texture in the form of wide-plank maple flooring and a cantilevered walnut vanity in the master bath, where an expansive window is up-close to the rock. “The use of natural materials here creates consistency and seamlessness,” she says.

Furniture includes modern pieces the couple had collected over time, such as a pair of Mies van der Rohe-designed Barcelona chairs in the living area and an Eames aluminum desk chair in the office. New wood credenzas and plush sofas provide texture and counter the sleek finishes in many of the rooms. “We like things with clean lines that still have warmth,” Scott says. Also among the new items is the living room’s Italian light fixture, which is composed of three aluminum rings and reinforces the overall minimalist fair.

The renovation includes 2,000 square feet of shaded deck and patio space, as well as a new pool surrounded by a limestone patio that steps down the mountain. Outdoor walkways throughout are flanked by built-in limestone planters and beds filled with indigenous vegetation by landscape architect Charlie Ray.

With each design they create–or recreate–the Costellos aim to connect people to the world around them, and this house is the perfect expression of that goal. “The desert landscape and this site are dynamic and unique,” Cavin says. “Scott and Andy are able to use the house as a vessel to explore and experience all that surrounds it.”

More Home Tours To Enjoy

A Family Brings A Coastal Vibe To Their Mountain Home

A Family Brings A Coastal Vibe To Their Mountain Home

Editing A Houston Home’s Layout Yields A Sleek Zen Vibe

Editing A Houston Home’s Layout Yields A Sleek Zen Vibe

A Designer Helps A Miami Penthouse Reach Its Potential

A Designer Helps A Miami Penthouse Reach Its Potential

An Aspen Duo Renovates With A Modern Outlook In Mind

An Aspen Duo Renovates With A Modern Outlook In Mind

A Resort-Style Vision Comes To Life In The Hamptons

A Resort-Style Vision Comes To Life In The Hamptons

Bold Colors Play A Starring Role In A Chicago High-Rise

Bold Colors Play A Starring Role In A Chicago High-Rise

Clean Lines, Cool Textures Are A Draw For This CO Home

Clean Lines, Cool Textures Are A Draw For This CO Home

Pattern And Light Update A Traditional Austin Home

Pattern And Light Update A Traditional Austin Home

An 18th-Century Hamptons Barn Goes Modern

An 18th-Century Hamptons Barn Goes Modern