Clever Scaling Makes A Large House Feel Welcoming

HOME TOURS | BY | January 29, 2019

House Details

Style: Transitional

Produced By: Shannon Sharpe

Photography: Jane Beiles

Interior Design: Tina Anastasia, Mark Finlay Interiors

Architecture: Robert Cardello, Robert A. Cardello Architects

Home Builder: Ryan Fletcher, Fletcher Development, LLC

I

t’s a very deceiving house,” builder Ryan Fletcher says of a two-and-a-half story, five-bedroom Darien, Connecticut, residence designed by architect Robert Cardello and his project manager, David A. Lapierre. “It doesn’t look very big–but it is.” Conceived for an active couple in their 40s and their three young children, the cedar-shingle home was intended to be family-friendly yet enjoyable and sophisticated for adults, too. Not an unusual goal, except for one special request: an expansive and flat rear lawn, so that the husband, a hockey enthusiast who works in finance, could set up a temporary ice rink in the winter.

This meant that the home, which is situated on a slope 20 feet above the road, needed to be built relatively close to the street. “I didn’t want it to be a huge mass that looms over the road,” says Cardello. So he came up with the discreet design for a gambrel roof, which drops the roofline down to the first floor. “It gives it a friendly aesthetic,” he says. Which is exactly what the homeowners wanted. “They didn’t want an ostentatious box Colonial; they wanted more of a cape style,” says Fletcher, who was brought onto the project by a mutual friend of the wife, a board member of a non-profit who works in educational technology. “It fits who they are as people.”

A conventional layout unfolds indoors, with a double-height entry, main living areas on the first floor, bedrooms on the second and an open plan for the basement–for indoor hockey practice, of course. For the interiors, Fletcher brought on Tina Anastasia, who devised a plan for light-filled rooms done in a beachy palette at the request of the wife, a native of the Southeast. “I’ll never get used to the long, dark winters,” she says. “I wanted it to feel a little coastal, even if we’re hitting a record number of snow days.” Anastasia laid down warm grays and beiges, plus a range of soft blues in varying hues. There is “just a touch” of the beach influence, she explains. “It’s implied–not too literal and not strict.” The design team added stained wood to soften crisper painted pieces, such as in the kitchen, where a glossy white shiplap was selected for the ceiling and quartzite tops the stained-gray wood island. Soft gray wood continues on the round kitchen table and overhead on beams in the adjacent family room in a shade that plays nicely off the stones of the fire surround. Throughout, Fletcher treated white-oak flooring with an oil-based finish, lending it a natural luster.

The palette translated to relaxed furnishings and inviting spaces in monochromatic tones that help bring the feel of the interiors down to scale. In the family room, pale gray walls envelop the plush dark-gray sectional stacked with an array of pillows. Upstairs, cream and seafoam green soothe the master, where a photograph of crashing waves evokes the sounds of the shore.

While the residents wanted a designated dining room and a living room, they didn’t want anything to feel off limits. To that end, Anastasia chose a colorful poppy wallcovering for the hall between the family room and the living room that feels like an invitation to enter. “It’s an interesting, deep hallway, so it draws you in,” she says. Quarter-sectionals in the living room offer less formal seating perfect for conversation.

The dining room exhibits another technique for friendly formality that diminishes the appearance of size. The clients wanted a large dining table, but they didn’t want it to look imposing. A custom table with a splayed-metal base helped minimize its mass, and a stained-wood surface provided a softer sensibility. Dining chairs with cut-out backs, upholstered in velvet with nailhead detailing, “help break up the number of chairs,” the designer says. Her continued layers of dark metal–a black metal sideboard, a geometric bronze pendant light–make an otherwise dressy table look “unique and comfortable.”

With the family settled in, the wife reflects on the design and how they live in it. “I like that the home is livable but still beautiful,” she says. She describes a typical Saturday morning making breakfast in the kitchen, with the kids playing at the counter or making pillow forts with the sofa cushions. At night, they love to do movie night on the big sectional. “There’s enough room for everyone to have their own spot,” she says. It might be a big house but, just as intended, it still feels very much like a home.

More Home Tours To Enjoy

A Designer’s Chicago Home Taps Into Tokens From Her Travels

A Designer’s Chicago Home Taps Into Tokens From Her Travels

Modern Lines Meet Classic Details In A 1923 SF Home

Modern Lines Meet Classic Details In A 1923 SF Home

Sky Blue Influences A Texas Family Home’s Palette

Sky Blue Influences A Texas Family Home’s Palette

A Carefully Curated California Dwelling Expertly Mixes Styles

A Carefully Curated California Dwelling Expertly Mixes Styles

A Lush Islamorada Vacation Home Emerges In The Keys

A Lush Islamorada Vacation Home Emerges In The Keys

A Pacific Northwest Abode Embraces Its Surroundings

A Pacific Northwest Abode Embraces Its Surroundings

A City Couple Revamps A Pueblo-Style Home

A City Couple Revamps A Pueblo-Style Home

In This NYC Condo, Personal Belongings Take Center Stage

In This NYC Condo, Personal Belongings Take Center Stage

A Friendship Gives Way To A Fresh Bel Air Home

A Friendship Gives Way To A Fresh Bel Air Home