California-Cool Style Infuses A Bainbridge Island Home

HOME TOURS | BY | July 22, 2019

House Details

Style: Contemporary

Produced By: Lisa Bingham Dewart

Photography: Aaron Leitz

Architecture: Dana Webber, Dana Webber Architect

Interior Design: Mindy Gayer, Mindy Gayer Design Co.

Home Builder: Sharen Borgias and Tad Fairbank, Fairbank Construction Company

Landscape Architecture: Jeff Bouma, Fischer Bouma Partnership

R

evamp a home that’s a stylistic hodgepodge and smoothly integrate divergent aesthetics of the Pacific Northwest and Southern California. That was the challenge designer Mindy Gayer and architect Dana Webber faced as they joined forces to craft a family retreat on Bainbridge Island, Washington. “Our clients live full-time in Southern California and are drawn to a clean, understated style,” Gayer says. “But they wanted this home to look like it belongs on the island; they didn’t want anything to distract from the beauty around it.”

The clients, a couple with young children, had found and purchased a property perched by the silvery waters of Puget Sound, after falling in love with the locale during a vacation. But the house–originally built in 1930 and expanded in the early 1980s–was all over the map, stylistically speaking. “Rumor has it that a previous owner was a contractor who added onto the house when he had extra materials,” says Webber. That could explain why there were clunky chimneys and, toward the center of the house, a dark and aesthetically out-of-place staircase. “The living room chimney blocked the water views,” the architect says. “And the stair, which looked like it was salvaged from an old 1970s office building, had nothing to do with the cottage character of the house.” She removed the awkward features, rearranged the floor plan, then added bi-fold windows and doors for a better connection to the landscape.

Webber also overhauled the exterior, redesigning the entrance and replacing the roof. “The entrance now is a tall gabled tower with expansive steel-clad windows and doors that beckon you to come inside and be with family,” says the architect, who also used it to join the main portion of the house to the garage structure, which she redid to include an office and a bunk room and living area for the kids. She clad the tower with soft white board-and-batten siding and the rest of the house in a combination of black cedar siding and stone veneer. “The dark siding and the standing-seam metal roof recede into the woods so the house doesn’t dominate the shoreline,” she says. “There are so many cool materials on the house,” notes Sharen Borgias, who, with Tad Fairbank, served as the project’s general contractors. For the garage doors, “Our supplier found old growth cedar that had been milled decades ago,” she explains. “The stored lumber had character, aging and distinctive circular saw marks.”

Webber and Gayer collaborated, selecting the exterior colors in an effort to blend the architecture with the furnishings palette. “We wanted contrast for both the interior and the exterior,” says Gayer. “The darker, moody tones blend into the trees, but the bright white tower, which is unexpected in the Pacific Northwest, feels true to a lot of homes in Southern California.” The designer chose to juxtapose vibrant lightness with dark accents indoors. She covered the floors with white-washed oak and painted most of the walls brilliant white; light fixtures and some of the walls and built-in shelving are in charcoal and black tones, such as in the mudroom and the office. “Contrast lends interest in a way that’s understated,” Gayer says.

For the kitchen, the designer created an ethereal feeling by combining blue-painted cabinetry with marble countertops and oak flooring. “The paint tones play off the grayish Moroccan tile of the backsplash,” Gayer says, “The color here was influenced by and relates directly to the water views. The designer added warmth throughout by placing furnishings upholstered in textural taupe, caramel and oatmeal shades. On a large jute rug in the living room, she arranged a custom sofa covered in a sandy linen and a pair of midcentury-style wood-frame armchairs with toffee-colored leather cushions. The master suite features an entire wall of stained oak paneling laid in a chevron pattern. “I used thin boards that have a more modernist appearance,” Gayer says.

The rear of the home is almost completely open to the water, with no substantial boundary between it and the structure. Landscape architect Jeff Bouma designed a two-level stone terrace complete with a living and dining space and fashioned an adjacent fire pit area beneath massive conifer trees. “The conifers frame views of Puget Sound and the Olympic Mountains to the west,” Bouma says. Webber, for her part, conceived an outdoor kitchen. A centerpiece of family gatherings, and an early factor in Webber’s design vision, it points to the homeowners’ intention for their island retreat. “They have a big family and their viewpoint is the more the merrier,” says Gayer. Webber adds: “The owners said to me, ‘Everything seems to be in exactly the right place. There wouldn’t have been a better way to do any of it.’ “

More Home Tours To Enjoy

A Mix Of Old & New Make A Boulder Home Feel Just Right

A Mix Of Old & New Make A Boulder Home Feel Just Right

A Siesta Key Abode Embraces Indoor-Outdoor Flow

A Siesta Key Abode Embraces Indoor-Outdoor Flow

French Country Details Enrich An AZ Designer’s Home

French Country Details Enrich An AZ Designer’s Home

Parisian Apartment Vibes Imbue A 1939 Houston House

Parisian Apartment Vibes Imbue A 1939 Houston House

A North Georgia Home Offers Jaw-Dropping Lake Views

A North Georgia Home Offers Jaw-Dropping Lake Views

Tour A Cheerful Palm Beach Home With Patterns That Pop

Tour A Cheerful Palm Beach Home With Patterns That Pop

Near Chicago, A 1970s Ranch Gets A Vibrant Refresh

Near Chicago, A 1970s Ranch Gets A Vibrant Refresh

A Florida Home With Water Views Gets A Cheerful Look

A Florida Home With Water Views Gets A Cheerful Look

A Hamptons Home Appears To Have Evolved Over Time

A Hamptons Home Appears To Have Evolved Over Time